Непознатият фотограф“ е , която може да видите от 17.06.21 

...
Непознатият фотограф“ е , която може да видите от 17.06.21 
Коментари Харесай

Изложба на дворцовия фотограф от края на 19 и началото на 20 век Георг Волц



" Непознатият фотограф “ е, която може да видите от 17.06.21  до 11.08.21 в София в изложба Синтезис.

Това е първото задълбочено показване на работата на един от най-значимите български фотографи от края на XIX и началото на ХХ век Георг Волц . Той живее и работи в България от 90-те години на XIX век, а след 1905 година става дворцов фотограф на княз Фердинанд I. Изложбата обгръща интервала от 1900 година до началото на Първата международна война.

Освен непоказвани до момента фотографии на Георг Волц от Балканските войни, тя включва и фотоси на Стара София, пейзажи от разнообразни места в България и първите въздушни панорамни фотоси на България, направени от фотографа с самолет.

Архивът на фотографа включва и репортажни фрагменти от значими събития от интервала на Третото българско царство като: оповестяването на Независимостта на България, визитата на Великия княз Владимир Александрович, откриването на паметника на Цар Освободител, градежа на храм-паметника Св. Александър Невски и огромното земетресение през 1913 година в Горна Оряховица.

„ Наричат го непознатия, тъй като неговите архиви дълго са били съхранявани, без да бъдат показвани “, сподели в „ Хоризонт до обед “ Надежда Павлова, куратор на изложбата.

Изложбата включва портрети на цар Фердинанд I и семейство му, портрети на известни персони, бойци и офицери, както и фотографии  документирали живота и бита на българското население по това време.

Изложбата “Непознатият фотограф ” е придружена с едноименна фотокнига , в която основателят на плана Биляна Брайкова Карастоянова е събрала над 900 непоказвани до момента фотографии на Георг Волц.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР